G. Edin Dačić
Vlasnik Daccomet AG

Kako je švedska IKEA započela izgradnju svoje prve prodavnice u Beogradu, razgovarali smo sa gospodinom Edinom Dačićem, vlasnikom kompanije koja je jedini srpski direktni dobavljač IKEA-e o izazovima, poslovnim praksama u Srbiji i šansi za Srbiju u drvnoj i industriji nameštaja.

Gospodine Dačić, da li biste mogli da nam kažete nešto više o vašoj kompaniji „Daccomet AG“?

ED: Daccomet AG osnovao sam 1990. godine u Cirihu, kad sam još bio student novcem koji sam pozajmio od oca. Moja ideja je bila da trgujem sa poslovnim partnerima u Jugoslaviji.
Međutim, ubrzo nakon uspostavljanja Daccomet AG, odnosi u Jugoslaviji su se promenili i imali su ozbiljne posledice za poslovno okruženje. Okolnosti su me prisilile da promenim koncept i od tada se Daccomet AG fokusirao na finansiranje proizvodnje robe za izvoz.
Danas je Daccomet AG matična kompanija tri proizvodne kompanije. Dve od njih imaju sedište u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, a jedna u Ćupriji u Republici Srbiji. Dvoje njih aktivno radi u nameštaju i jedno u proizvodnji madraca i jastuka.
Daccomet AG je u većinskom vlasništvu švajcarskih državljana. U 2015. godini grupa kompanija Daccomet AG imala je oko 600 zaposlenih i ostvarila prihode od oko 20 miliona evra. Proizvodi kompanije Daccomet AG uključuju: trpezarijske stolove, razne stolove za kafu od furnira i punog drveta, kao i noge od punog drveta, stalke, lepilnu ploču i razne druge proizvode.
Glavni kupac gore pomenutih proizvoda je svetski lider u opremanju kuća IKEA. Početak saradnje između Daccomet AG i IKEA datira iz 1999. godine.
Danas je tržišna pozicija Daccomet AG jedinstvena, jer njene kompanije ćerke rade na planiranju proizvodnje, povećanju kapaciteta, investicionim projektima i razvoju proizvoda vrlo blisko s IKEA-om.

Kako ste odabrali Srbiju kao svoju tačku poslovanja i ulaganja? Šta su po vama najjače u Srbiji u pogledu lokacije ulaganja u odnosu na ostale zemlje regiona?

ED: IKEA nas je ohrabrila da preuzmemo većinu već postojećeg dobavljača. Posebno interesovanje je predstavljala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, što je jedinstvena prednost u regionu. Opšta prednost za naš sektor je dostupnost i još uvek konkurentna cena drveta, naših sirovina. Drugo su konkurentni direktni troškovi rada iako su socijalni troškovi previsoki u poređenju s drugim uporedivim zemljama. Konkurentni troškovi energije i dobra infrastruktura dodatno doprinose pozitivnoj orijentaciji za investicije u Srbiji.

Vaša kompanija u Srbiji je jedini direktni dobavljač IKEA iz Srbije. Predstavite nas više o kompaniji Standard Furniture Serbia i vašoj investiciji u tu kompaniju? Koje su prednosti i izazovi biti dobavljač IKEA-e?

ED: Nakon što je 2011. godine Daccomet AG postao većinski vlasnik, cca 1 milion EUR uloženo je u opremu, zgrade i naravno obrazovanje naših saradnika. To nam je omogućilo da nastavimo sa proizvodom proizvoda od punog drveta, ali sa većim kapacitetom, kao i da ih lakiramo. Nastavili smo uspešnu saradnju sa SIEPA s jedne strane i naravno kupcem IKEA-om s druge strane koji je već postojao pre nego što se Daccomet angažovao. Ali, kao švajcarska kompanija pozvali smo Svisscontact kao i SECO (državni sekretar za ekonomska pitanja) da nas podrže u našem razvoju.